Thursday, January 23, 2014

Kari Ikan Tongkol

Mlm tadi Mie masak Kari Ikan Tongkol..nak tau ape yg special..? firsttime masak kari ikan guna Herba Campur dan Garam Masala. Wah..mmg terangkat la..

Hari isnin lepas kawan ni kasi buah tangan dari Penang. Rempah Kari Ikan, Kari Daging, Kurma, Herba Campur dan Garam Masala. Dulu masa Mie 1 ofis dgn dia mmg Mie slalu kirim rempah kari. Kari Penang lain tau..sedap..x same dgn rempah kari kat johor..

kari Ikan Tongkol
 Gambar dlm priuk..x sempat nk amik gmbr yg dh siap hidang..maklum la..rumah meriah dgn anak kecil..
Iman pun suka je mkn walaupun agak pedas skit. 

Resepi :

Tumiskan 1 sudu teh Herba Campur dan beberapa helai daun kari.
Masukkan bahan blend (1 biji bawang besar + 3 biji bawang kecil + 3 ulas bawang putih).
Masukkankan 3 sudu bbesar serbuk kari dan 1 sudu besar serbuk cili.
Tumis dgn api kecil hingga rempah kari garing.
Masukkan Ikan (3 isi + 1 kepala) dan tambahkan air.
Apbl dh mendidih atau ikan dah masak barula Mie masukkan terung, bendi dan tomato.
Biarkan mendidih sekejap kemudian masukkan sedikit air asam jawa dan secubit Garam Masala.
Akhir sekali masukkan garam.
Sedia utk dihidang.

Santan..? Mie x guna santan.. x de stok kat rmh..x prasan dh abis..huhu..

Mlm tadi masak sejenis lauk je.. X sempat nk masak sayur coz mlm tadi Bie dh nk gerak g Kota Tinggi. Siap makan terus je Mie tidurkan budak 2 org ni..

Buah hati Mmy
Selesai chapter smlm.. Walaupun bebudak tidur awal semalam..pg ni kami terlewat juga..
dgn kerenah Iman..
Qib plk buang air besar..
aduhai..sabo je la..



Salam sy dr..

No comments:

Post a Comment