Second day pula.. Mie n mama bagi2 menu.. hikhik.. Mie masak Ikan Sweet Sour, macaroni goreng n sirap bandung.. ade lg..Sosej Rebus n nugget ayam..
(Hasil rujukan dh resipe Chef Hanieliza) ingt2 lupa..tp bole la..hikhik..
Ikan..
Lumur Ikan dgn kunyit, garam n tepung jagung.. pastu..goreng sehingga garing..
Utk Sos..
Tumiskan..
1 labu bawang besar yg dicincang
3 ulas bawang kecil juga dimayang
3 ulas bawang putih juga di mayang
Kemudian..masukkan..
1 sudu cili giling..tumis lagi..
Bila dh naik bau..masukkan..
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram (Mie guna sos tiram adabi utk masakan ayam..tu je yg ade kat rmh mama.. hikhik..)
1/2 cawan air
Sedikit garam
Bila dh didih cantik, masukkan
1/2 batang timun (dipotong cube)
1 biji epal hijau (dipotong cube)
2 biji tomato (juga dipotong cube)
2 biji cili merah (dicincang)
Bila dh didih..bolehlah di curah atas ikan.. Wah wah..mcm kat kedai..(^____^)
Selamat Mencuba..
Mama pula masak sambal tumis telur puyuh n sayor sawi goreng.. owh..lg satu keledek rebus..
Juadah utk 10 org mkn..temikai lebih semalam..
Ni plk kek caramel yg Mie buat.. X MENJADI..huhu.. bantat habis. first time buat kek bantat.. frustnye..

No comments:
Post a Comment