Wednesday, May 16, 2012

Checkered Cake

Dah sebulan lebih cutter checkered kek tu tersadai kat rmh.. Mcm x yakin nk buat. Tp..Mie try juga la.. Sbb dh lame masuk list utk dicuba.

Ni la hasilnye.. tp ku keciwa..sbb chocolate ganachenye x menjadi.. derhaka resipe..tu la padahnye..huhu.. meleleh2 gitew.. x mo lekat.. x pe..tu bole baiki next time..
Semasa mencetak kek menggunakan cutter ring..
Semasa melapis..1. Susun kek secara berselang seli.. Mie mulakan dgn Kek Span Strawberry. Utk setiap selangan, sapukan plain fresh cream.
Setelah siap menganyam..sapukan strawberry mousse. Sapukan tebal.
2. Utk tingkat ke-2..Mie mulakan dgn Kek Coklat. Utk setiap selangan, seperti lapisan
pertama..sapukan plain fresh cream.
Setelah siap menganyam..sapukan strawberry mousse sekali lg. Sapukan tebal.
3 & 4. Lakukan proses yg sama sehingga selesai..


Setelah siap menganyam.. coatingkan kek tersebut dgn strawberry Mousse.. Kasi tebal sehingga Strawberry Mousse habis.Tuangkan Chocolate Ganache dan hiaskan dgn lebihan fresh cream, buah ceri dan biskut. Terbaeeek..!! kate Iman.. Masa ni dia dh start nyanyi lagu "Happy Birthday"..hikhik..
"Iman..kite nk photoshoot ni..Iman listen to Mami tau..tngk camera. Senyuuuumm!!" ..hehe..poyo la Mami.. Sambut Hari Ibu sendiri..Bie kerje kat Mersing.."Kiss mami skit.."
Kek yg dh selamat dipotong.. erk..x suka pki pisau potong kek..messy..
"Nak kek..dapnye mami masyak.."Waduh2..lintang pukang susunannye.. x pe la..first time kan..(^__^)

Utk resipe Strawberry Mousse..Mie sbnrnye syok sendiri je..
Strawberry Mousse Syok Sendiri.
Bhn2nye:
500 Fresh Cream jenama RICH Gold Label.
Puter sehingga kental.
Kemudian masukkan 2 sudu besar strawberry paste.
Pukul lagi sehingga rata.
Sedikit cincangan buah strawberry..(x letak sbb x de strawberry..)

Ni Mie attachkan cara mudah coating kek guna Chocolate Ganache jenis tuang.. Buat rujukan diri sendiri..

Love ya,

No comments:

Post a Comment