Wednesday, April 9, 2014

Tiramisu Chocolate Almond

Assalamualaikum..
Lame dh rasenya x mem'blog'.. Life agak haru biru skit.
3~4 mlm ni Mie diserang semput.. n mlm tadi Qib muntah n nangis non stop..
bangun pagi tadi sakit2 badan Mie..mcm kena pukul..huhu..
Cepat la balik bang.. (T___T)..berjurai air mata dh ni.. really need help.. 

Ok..kite lupakan hal mlm td..
Masuk cerita psl jamuan.
Beberapa hari lepas..ofis Mie adakan jamuan mkn.
Sorg kakak ni minta Mie oder cream puff..malangnya last minit baker tu kate x leh supply..
jadi..Mie deside nk buat something..tp Mie diam2je..
Maka terhasillah "Tiramisu Chocolate Almond"
Secara ringkasnya.. Mie guna kek sponge mocha, cream cheese, chocolate ganache n almond flakes.
Resepi sponge kek Mie x brani kasi coz amanah dari Sifu yg mengajar..tp x de hal la kan..melambak resepi sponge cake kat tenet ni ha.

Cream Cheese :
650gm whipping cream (Mie guna Rich Gold Label)~ agak2 2/3 kotak.
Pukul hingga soft peak. kemudian masukkan
500gm  Tatura cream cheese n 100 gm icing sugar.

Chocolate ganache:
500gm chocolate masakan (Mie guna jenama Dolphine je..hee..)
cairkan coklat..kemudian masukkan
200gm whipping cream Emborg.
Biarkan pada suhu bilik. Chocolate ganache x cair sngt..x pekat sngt.. just nice..

Ni sukatan utk 2 mangkuk besar yg Mie guna. Cuma chocolate ganache tu mcm x cukup..pandai2 adjust la.
Part yg plg Mie suka..lapis melapis..
Lapisan pertama : Ceke Sponge
Lapisan kedua : Cream cheese
Lapisan ketiga : Chocolate ganache
ulang semula dr lla[isan pertama hingga ke 3.
Akhir sekali taburkan almond flakes sesuka hati..sebanyak mungkin.. hikhik..
Siap dh..simpan la kat peti ais spy sejuk2 sedap time nk mkn nt.
 







No comments:

Post a Comment