Sunday, February 9, 2014

Roti Lapis Daging

Kali ni ade mantop skit.. Maklum la..dh ade pengalaman.. yg dulu tu ayamnya kurang kick.


Menggiurkan tak hasil kali ni..??  x sampai stengah jam..dh jadi gini.. wah wah..






 Ni bahan bahannya..
roti secukupnya ( Mie guna dlm 12 keping)
pizza topping  secukupnya
inti ayam
inti daging
bancuhan 500 ml susu + 3 biji telur + sedikit garam
aksesori tambahan - sosej, tomato ceri dan daun ketumbar
 pada Mie la..roti tu jgn rendam lame sngt..lembik x sedap.. celup je terus susun..
belah kiri tu inti daging, belah kanan tu inti ayam.
Sebenarnya mi kehabisan daging kisar.. yg ade ayam sikit, daging sikit.. tu buat 2 inti tu..
Resepi Inti daging :
Daging tu perap dulu dgn rempah kari + serbuk cili + rempah black pepper Aeon.
Kemudian tumis bawang, masukkan serbuk kari..biar kari masak betul pastu masukkan kentang + daging + sedikit air + garam.. masak hingga kering.

Selesai letak inti daging..lapiskan dgn roti, kemudian letakkan pula inti ayam..
Owh.. inti daging tu jgn habiskan.. tinggalkan sikit utk letak pada lapisan akhir..

Resepi Inti Ayam :
Same je mcm inti daging.. hehe..


Lapiskan dgn roti sekali lagi..
Taburkan cheese..
Taburkan inti daging yg lebih tadi + sosej + tomato ceri + daun ketumbar.
Last taburkan cheese sekali lg..


 Ni la ghupe dia bila dh siap letak aksesori..ready dh nk masuk oven.. Mie guna 170 darjah celsius selama 30 minit + 5 minit.


Setelah siap dibakar..

Shuka tak..?? shuka tak..?? shuka tak..?? saya shuka..hehe..
Laju Bie makan wey.. sedap katenya.. 


p/s- tips..klu nk aksesori nmpk fresh/cantik walaupun sudah lame di bakar dlm oven.. gaulkan aksesori tersebut dgn minyak.. Mie guna minyak Mazola. Jadi aksesori tu x de la nmpk layu je kan..

No comments:

Post a Comment