Wednesday, April 25, 2012

Mihun Kari



Sedapnye Mee Kari Kak Ita Masam Manis..terliur Mie dibuatnye..
Dari sehari ke sehari teringin nk cuba..at last..seperiuk abis..hehe..
Puas hati tngk Bie mkn bertambah2.. Mihun abis..isi kuah kari diratahnya..
Siap request.."Yg..nt buat lg ea.."

Ni first time Mie masak Mee Kari. Memandangkan Mie x brapa gemar mee kuning jadi Mie tukar kpd Mihun jenama Faeza. Resepi..mmg Mie ikut mcm resepi Kak Ita cuma..biasa la.. mane yg x de tu Mie abaikan n sbb kami ni mkn ber 2 je..jd Mie kurangkan semua bhn2 kpd separuh. Tu pun masih bnyk sebenarnye. Bole mkn 4 org..

Ni resepi Mie..

Bahan2nya :
4 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
3 sudu cili blend
2 inc halia - dititik
1 btg serai - dititik
1 cawan rempah kari daging - k.ita guna BABAS ..Mie pun guna BABAS..hehe..
1/2 kpg daging kisar Ramli + bebola daging Armaya- rebus dgn 2 cawan air
1/2 tin susu cair Carnation
1/2 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
10 ekor udang - yg besar
fish cake
kerang
sedikit sawi
1 biji tomato
tauhu sponge yg dah goreng
Minyak utk menumis.. Mie guna sikit je..x leh bebnyk..dh memok sngt dh ni..hehe..

Bahan dimakan bersama
2 kpg Mihun Faeza - Celur
Tauhu petak yg dh goreng - potong2 utk hiasan
Bawang goreng

Cara2nya:
Tumis bahan yg dikisar hingga garing dan naik bau.
Masukkan rempah kari daging yg tlh dibancuh dgn air, halia dan serai.
Masukkan air rebusan daging dan biar ia didih.
Masukkan daging.
Kemudian masukkan susu cair dan air asam jawa (x abiskan 1/2 cwn..takut termasam) dan biar hingga merenih.
Masukkan udang, kerang dan fish cake.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan tauhu sponge.
Masukkan sawi n tomato.
Biarkan kuah mendidih kejap..
Sedia dihidangkan..taaadaa..

Mie x de la hidangkan secantik Kak Ita.. ala2 je.. Limau ada tp x potong pun hehe.. klu letak limau aritu mesti cun kan Mihun Karinya..

X pe..next time upgrade lg..letak telur rebus n taugeh bagai..
Anyway..mmg sedap lg.. ada ummph.. hehe.. ~~..ayat masuk kreta drive sendiri..~~

No comments:

Post a Comment