Tuesday, March 13, 2012

Mihun Goreng ala Mak Iti..

Resepi ni Kak Ct la yg ajar. Mihun goreng biasa je..simple.. Tp sedap.. Mie suka sngt. Tp mcm biasa la..guna bhn yg ada kat rmh je.. Mie buat 2 versi. Utk Mie/Bie n utk Iman. Bezanya cuma yg Iman punya tu x de lada hitam.

Iman sebut bukan mihun.. tp meon.. "Nak meon..dapnye mami masak..!!"

Bhn2nya :
5 keping mihun Faiza di celur sehingga lembut

5 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1/2 kiub ayam meggi
ditumbuk halus....

1/2 petak daging kisar Ramli
3 ketul ayam dipotong kecil2

sedikit carrot dipotong2
4 batang sawi jepun di potong2

sedikit garam

Caranya senang je..
1. Tumis bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan daging kisar n sedikit air. Biarkan seketika sehingga daging masak.
3. Masukkan ayam n carrot. masak lg sehingga air agak kering. Sbb nt mi nya lembik sngt.
4. Akhir sekali masukkan mihun n sawi jepun.
5. Perisakan dgn garam.

Klu nk hidang kat mertua..kena la rajin skit. Potong2 lada, timun..letak sos..tabur bawang goreng..x pun tambah keropok ikan.. Jgn lupa limau kasturi.. Ha..baru la cun.. X rugi buat menantu..~~kate mak mertu dlm hati.. \(>__<)/
Bie punya..siap telur mata..
Mie punya..x de telur mata..kurangkan kolestrol..hehe..
Pencahayaan berbeza..warna mi nmpk lain kan..walhal mi yg sama..
Erm..sebenarnya..resepi ni jauh gak la beza dgn yg kak CT ajar sbb kak CT guna lada putih..yg pasti lg sedap drpd yg Mie buat ni sbb rencahnya bnyk.. (^__^)

p/s-rindu air tangan k.CT.. Anyway..tq ya kak CT..


Love ya,

No comments:

Post a Comment