Monday, February 20, 2012

Pandan Layered Cake

Ok..Mie terpaksa akui yg Pandan Layered Cake ni punya klas yg tersendiri..
Mie buat 2 biji..1 bawa ke rmh jiran sblh utk kenduri.. 1 lg utk mkn2 bersama family n kwn2..

Sungguh la Mie ingt x de org heran pun dgn kek ni.. Rupanya..rmi yg suka.. X sangka kan..?
Bie bukan main puji lg. ehem2.. "Cam ni la best Yg.."
Mama pulak siap tny harga.. Jiran sblh yg buat kenduri tu pun kate sedap siap minta resepi.. hehe.. Kawan2 Mie yg dpt rasa pun kate ok, sedap.

Buatnya pun x de la susah mane..nk hias pun just tabur kelapa kering.. Senang kan..??
Mie tngk kat blog Rai yg manis ni la.. Skali tngk terus Mie rasa nk cuba..

Jom cuci mata tngk gmbr..
First..siapkan kek pandan dulu.. dah sejuk ..potong kpd 3 bhgn.. Mie potong 2 je..x expert..takut kek hancur..tp Alhamdulillah..cun..Then..buat custardnya..
Utk custard, Mie gandakan kpd satu setangah adunan. Sbb kek span tu Mie buat 2 biji. So kena blancekan la spy ngam2 soi kek n custadnya..Klu ikut resepi Rai..dia guna serbuk agar2..tp Mie gantikan dgn sepeket Gelatin Halagel..K..proses melapis x amik gambar..tgh kecah..hehe.. Ni dh siap dilapis..Ok..x sabar nk tabur kelapa kering.. Mie terus tabur..hehe.. Pastu masuk peti ais..Dh rehat kat 6 jam dlm peti ais..kuarkan..Buka tutup... same je..Suspennye..boleh keluar ke ni..? takut je terbarai.. Tada...Alhamdulillah..cun.. senang je kuarnye..Siap di 'make up'kan.. ala2 bersalji gitu..Kek yg pertama..Mie potong kecil2 buat buah tangan utk kenduri.. Klu potong besar payah pula tetamu nk mkn..Kek yg ke-2.. Potong dgn Iman smbil nyanyi lagu happy birthday.."Iman..mami x tau ni birthday Iman yg keberapa..sbb dh bnyk kali Iman potong kek.." Imannya bukan main suka..senyum2 dia..Sepotong utk Iman..Siap2 potong masuk bekas..Ni je kite punya..yg lain kite kongsikan dgn kwn2 n adik bradik..Selamat sudah..Alhamdulillah..Lepas ni nk try buat perisa strawberry atau oren pula..mesti best kan..?
Da..

No comments:

Post a Comment