Friday, August 12, 2011

Menu Iftar

Alhamdulillah..ini hari yg ke 18 kite berpuasa.. Mcm2 menu yg Mie masak. Tp kebanyakkannya x sempat nk amik gmbr.. Pkl 6 lebih br start masak..gitu gini gitu gini dh nk azam maghrib. Terus la ngap..

Menu fav utk puasa kali ni adalah Kari Ayam edisi pekat. Maknanya bukan yg berkuah tu. Kami gelar ni "Kari Kak Esah". Rasanya dh lebih 8 kali kot Mie masak. Hehe.. Berlondang minyak..cemane la Mie ni nk slim..hehe..

Ni pula gmbr masa masak..

Resipinya sempai je..

Kari 'Kak Esah'
Bahan2nya:
1/2 ekor ayam
sedikit rempah penumis (kulit kayu manis, bunga lawang, pekkak)
1 ulas bawang besar (dimayang halus)
5 ulas bawang merah (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dimayang halus)
2 inci halia (juga dimayang halus)
daun kari
5 sudu besar rempah kari -bancuh dgn sedikit air(ikut kesesuaian, bnyk ayam..bnyk la rempahnya)
1 sudu besar cili giling
2 batang terung (dipotong mengikut citarasa)
3 biji tomato (dibelah 4)
2 batang cili hijau
1/2 cwn air asam jawa

Cara2nya:
Tumis bahan penumis sehingga naik bau..kemudia masukkan daun kari.
Pastu masukkan bebawangan..tumis lg..
Agak dh cantik..masukkan kari yg telah dibancuh + cili giling.
Bila dh pecah minyak..masukkan ayam.
Agak2 ayam dh empuk..masukkan terung + tomato + cili hijau.
Akhir sekali masukkan air asam jawa.
Masak sehingga kuah pekat.

Klu nk lg best..goreng bebawangan n masukkan dlm kari td.

Ni pula Ayam Lemak Cili Api. Dah 2 kali masak. Cili api yg Mie beli tu pedas melampau. Terkulat2 nk makan. Hehe..


Masak Lemak Cili Api
Bahan2nya:
1/2 ekor ayam
5 ulas bawang merah (diblend)
20 batang cili api (diblend)
2 batang serai
1/2 kotak kecil santan
2 cwn air
Asam keping

Cara2nya:
Tumis bawang n cili api dgn sedikit minyak..kemudian masukkan serai.
Kemudian masukkan ayam + santan + air
Akir sekali masukkan asam keping.
Apbl mendidih dh boleh la di hidangkan..

Ni kira resipi yg sempoi2 la.. nk masak yg heavy bagai..x sempat pl nk berbuka..hehe.. Erm..klu nk masukkan kentang dlm ke2 masakan ni pun boleh.k

Owh..masak lemah ni ada pelbagai edisi. Ada yg main masuk semua bahan pastu tunggu mendidih..ada yg ditumis mcm Mie slalu buat ni. Klu MIL Mie plk..dia rebus bahan blend + serai + ayam dgn air. Dah didih baru masukkan santan..

Semangat nk mengukis dh dtg..hehe.. jgn hangat2 tahi ayam sudah la..(^__^)

No comments:

Post a Comment